Een windmolen voor de buurt

Met een werkgroep enthousiaste Kernhemmers zijn we al ruim een jaar bezig met het verkennen van mogelijkheden voor een buurtmolen die energie gaat opwekken voor de wijk. Het idee komt van Rene Visser en hij gaf hierover een interview aan gemeente Ede voor een speciale bijlage van de gemeente over duurzame energie. Ons initiatief voor een windmolen is op dit moment een van de weinige bewonersinitiatieven voor duurzame energie.

“In de wijk Kernhem zijn inwoners bezig met een plan voor een buurt windmolen. Deze molen kan straks een groot deel van de wijk van energie voorzien.

René Visser is initiatiefnemer van deze windmolen. Hij vertelt: “Ik las over inwoners die met zo’n windmolen bezig waren en vond het voor onze wijk ook een goed idee. Het past goed bij onze wijk, waar we al vaker werken aan duurzaamheid. Met een buurt windmolen maak je grote stappen omdat we daarmee in een klap veel energie opwekken. Het plan maken we samen met een groep wijkbewoners en dat geeft verbinding. Het is dus ook goed voor de sociale contacten.

Het mooie van een buurt windmolen is dat daarbij een gebiedsfonds wordt opgericht. Met het geld uit dit fonds kunnen we weer andere duurzame zaken voor de wijk oppakken. We zijn zeer tevreden over de samenwerking met de gemeente. De mensen die we daar spreken denken en doen goed met ons mee. Dat geldt ook voor de cooperatie vallei energie, die ook meedoen met het plan. Het kan nog best een paar jaar duren voordat het plan rond is en de windmolen er staat. We verkennen de komende periode verschillende opties voor het kiezen van een locatie. Eerst maar eens alles uitzoeken en kijken of het lukt.”

Geen reactie's

Geef een reactie