KONINGSDAG KERNHEM: Blije snoetjes, een stormbaan en een groene helikopter

Doorgaans begint het eind maart al, als de winkels langzaam oranje kleuren in de aanloop naar Koningsdag. De kinderen kletsen me de oren van het hoofd met de vraag of we dit jaar ook gaan en of ze nu dan ook eindelijk op een kleedje spulletjes mogen verkopen. De dagen worden geteld totdat het eindelijk 27 april is en we weer Koningsdag kunnen vieren in Kernhem.

Traditie

Er is een traditie ontstaan: met het zonnetje in het gezicht wandelen we richting het Grote Houtplein. De muziek is straten verderop al te horen. Mijn oudste kinderen rennen vooruit, de jongste blijft keurig aan mijn hand lopen totdat hij de kat uit de boom heeft gekeken.  Bij het bruggetje kijken drie paar puppyogen me aan: “mogen we zelf rondlopen, mama?”. Ik geef ze wat geld mee zodat ze wat moois voor zichzelf kunnen uitzoeken en mijn lief en ik rustig bij kunnen kletsen met vrienden, buren en oude bekenden.

Een groene helikopter en poffertjes

Het zal een jaar of zeven geleden zijn: mijn middelste zoon was nog een peuter toen ik hem en zijn grote broer een paar euro gaf om wat moois voor zichzelf uit te gaan zoeken. Een enorm bedrag op een kleedjesmarkt! Na lang wikken en wegen kocht hij een helikopter, een puzzel en een spelletje. Daarna was er geen geld meer over voor poffertjes, maar die betaalde ik met liefde voor hem. Met een beetje hulp klommen de jongens over de stormbaan heen. Wat een feest!

Educatief uitje

Een paar jaar later hadden de kinderen al geen hulp meer nodig op de stormbaan. Ik hoefde ze evenmin te helpen bij het bepalen of ze genoeg geld hadden gekregen om ‘alles’ te kopen wat ze willen hebben. De kleedjesmarkt gebruik ik namelijk graag als een educatief moment om het kroost te leren over de waarde van geld, het maken van keuzes en oefenen met rekenen.

Een lot uit de loterij!

Naast de kleedjesmarkt, de stormbaan, de voetbalkooi, de poffertjes en het kinderknutselen is er nog een enorme happening voor mijn kinderen: de loterij! Zoonlief won ooit een tegoedbon voor een ijsje van Bakhuus Parkweide en besloot deze smakelijke verrassing nog dezelfde dag te verzilveren. Wat een geluk, jammie!

Zelfs jaren later komt de groene rommelmarkt helikopter nog regelmatig tevoorschijn om lekker mee te spelen. Wat een mooie tastbare herinnering aan zo’n fijne dag die jaar na jaar in onze agenda vermeld staat!

Koningsdag Kernhem: gebruik je ‘Ede Doet waardecheque’!

Hopelijk kunnen we in 2021 weer genieten van een gezellige Koningsdag op het Grote Houtplein. Draag jij dit initiatief ook een warm hart toe? Doneer dan de ‘Ede Doet’-waardecheque die deze week in de bus valt aan Koningsdag Kernhem via deze link of stuur een foto van de bon aan info@kenhem.com of 06-18371032.

Nieuwsgierig naar meer verhalen uit Kernhem? Kijk dan op deze pagina.

Geen reactie's

Geef een reactie